Община Раковски помага за католическия параклис в Чипровци

Община Раковски помага за католическия параклис в Чипровци
Снимка: marica.bg

С пълно единодушие общинските съветници в Раковски приеха предложението на кмета Павел Гуджеров общината да направи дарение за изграждането на католически параклис -костница в Чипровци.

Сумата е в размер на 5000 лв. , а в параклиса ще бъдат положени костите на епископ Петър Богдан Бакшев, написал „История на България“ 100 години преди Паисий Хилендарски.

Припомняме, че на тържествена церемония на 13.11.2017 г. бе подписан Договор за братство и взаимопомощ между общините Раковски и Чипровци. Датата не беше избрана случайно, а именно денят на възпоменанието на блажените български мъченици.

Побратимяване между двете общини се случи в навечерието на 330 години от Чипровското въстание и 50 годишния юбилей от обявяването на Чипровци за град.

В момента Чипровци изцяло е населено с Православни български християни, но те почитат и се прекланят пред големите имена в историята на България, Петър Парчевич, Петър Богдан, Илия Маринов, Георги Пеячевич и др.

Кметът на община Чипровци Пламен Макавеев съобщи, че вече е направен проекта за изграждането на параклиса и костницата, където ще бъдат положени останките на Петър Богдан.

Те ще бъдат направени на хълма до музея в Чипровци и до останките на Католическата катедрала.

Пламен Макавеев разказа още, че се надява септември да бъде готова и открита костницата.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.