Внимание! Нова схема за измама на пазара в Монтана

След публикация в M24! Хванаха измамник на пенсионери

От няколко седмици възрастни хора стават жертва на нова измамна схема, която най-често се разиграва около пазара и гарата в Монтана.

Досега поне трима души са пострадали. Постановката и в трите случая е една и съща.

Непознат мъж заговаря пенсионери, като ги убеждава, че се познават – разказва им, че преди време им карал дърва за огрев. След това измамникът моли възрастните хора да занесат на кмета от тяхното село определени вещи.

Уловката е, че вещите трябва да се заплатят на измамника веднага, а кметът щял да им възстанови сумата по-късно. Обикновено това са безполезни или много евтини предмети, за които пенсионерите заплащат суми по около 30-40 лева. За да са по-убедителни участниците в схемата набират по телефона свои съучастници, които се предствят за кмета.

Вече има два случая в монтанското село Громшин. Единия от пострадалите Георги, „закупил“ за кмета на селото бушони за кола за 40 лева, а стойността им в магазина е по-малко от лев. Мнимият познат, обаче видял, че дядо Георги има пари и му казал да изчака, за да му даде още една опаковка. Така възрастният мъж бил измамен с 80 лева.

За да бъде по-достоверна историята дори му дал да говори по телефона с „кмета“, който потвърдил за поръчката. Георги обаче въобще не разбрал, че говори със съвсем друг човек, също участник в измамната схема.

Измамата лъснала седмица по-късно, когато Георги занесъл бушоните на кмета.

Баба Петкана, също от Громшин, отново си мислила, че помага на кмета на селото. На пазара в Монтана, минути след като взела пенсията си изгоряла с 24 лева.

Отново мъж се представил за познат и помолил бабата да занесе на кмета пакетче с електронна платка. В крайна сметка отново се установили, че кметът на селото нито е поръчвал на някого такива части, нито е имал уговорка с някого.

Кметът на село Громшин – Андрей Кръстев е уведомил вече полицията.

Читатели на „Монтана 24“ сигнализираха, че и мъж от Горно Белотинци също е станал жертва на измамата.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.