Внимание! 24 часа ни дебнат с камери за висока скорост

503 нарушения на скоростта само за седмица в Монтанско

От днес (16 април) до неделя (22 април) „Пътна полиция“ ще проведе специализирана полицейска операция за контрол на скоростта. Тя е заложена в календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и подобни операции ще има на територията на всички страни членки.

Целта е намаляване на пътнотранспортните произшествия, предизвикани от бързото шофиране. В рамките й екипите на „Пътна полиция“ ще са разположени в населените места, главните пътища, магистралите и третокласните шосета и ще следят основно за скоростта.

В хода на акцията от 6 часа на 18 април до 6 часа на 19 април ще бъде проведена специализирана полицейска операция под названието „24 часа контрол на скоростта“.

Както в светлата, така и в тъмната част на денонощието ще бъдат използвани всички налични технически средства за контрол на скоростта – радарни измерители и автоматични технически средства и системи. В операцията ще бъде използвана и нова преносима лазарна камера, която е в експлоатация от 12 март.

Статистиката сочи, че през 2017 г. в страната поради движение с превишената и несъобразена скорост са настъпили най-много пътно-транспортни инциденти по вина на водачите. По тази показател данните за Република България са над средното ниво в сравение с държавите-членки на Европейския съюз.

Характеристики на преносима лазарна камера:

Устройството за контрол на скоростта разполага със собствени батерии, работи самостоятелно и може да установява по няколко нарушения, извършвани от различни автомобили, едновременно. Функционалността му позволява да се следи за нарушения на скоростта в двете посоки на движение.

Преносимата лазерна камера на тринога е напълно автоматизирана. Полицейските служители избират мястото за контрол на скоростта, разполагат устройството и му задават настройките – разстояние на снимане и допустимата за участъка скорост.

Системата извършва всичко останало автоматично, без човешка намеса. След приключване на работа, данните се предават автоматично в Централната база данни на МВР посредством онлайн връзка.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.