Внимание! 24 часа ни дебнат с камери за висока скорост

120 клипа за превишена скорост засне камера край Берковица

От днес (16 април) до неделя (22 април) „Пътна полиция“ ще проведе специализирана полицейска операция за контрол на скоростта. Тя е заложена в календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и подобни операции ще има на територията на всички страни членки.

Целта е намаляване на пътнотранспортните произшествия, предизвикани от бързото шофиране. В рамките й екипите на „Пътна полиция“ ще са разположени в населените места, главните пътища, магистралите и третокласните шосета и ще следят основно за скоростта.

В хода на акцията от 6 часа на 18 април до 6 часа на 19 април ще бъде проведена специализирана полицейска операция под названието „24 часа контрол на скоростта“.

Както в светлата, така и в тъмната част на денонощието ще бъдат използвани всички налични технически средства за контрол на скоростта – радарни измерители и автоматични технически средства и системи. В операцията ще бъде използвана и нова преносима лазарна камера, която е в експлоатация от 12 март.

Статистиката сочи, че през 2017 г. в страната поради движение с превишената и несъобразена скорост са настъпили най-много пътно-транспортни инциденти по вина на водачите. По тази показател данните за Република България са над средното ниво в сравение с държавите-членки на Европейския съюз.

Характеристики на преносима лазарна камера:

Устройството за контрол на скоростта разполага със собствени батерии, работи самостоятелно и може да установява по няколко нарушения, извършвани от различни автомобили, едновременно. Функционалността му позволява да се следи за нарушения на скоростта в двете посоки на движение.

Преносимата лазерна камера на тринога е напълно автоматизирана. Полицейските служители избират мястото за контрол на скоростта, разполагат устройството и му задават настройките – разстояние на снимане и допустимата за участъка скорост.

Системата извършва всичко останало автоматично, без човешка намеса. След приключване на работа, данните се предават автоматично в Централната база данни на МВР посредством онлайн връзка.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.