Врабчетата обраха наградите на престижни конкурси

С осем отличия се завърна вокално студио „Детски смях” при Обединен детски комплекс „Ние, врабчетата” в Монтана от XIV Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие”, проведен в гр. Панагюрище.

Събитието, което е с конкурсен характер, е част от Националния календар за извънучилищните дейности на МОН и бе посветено на 140 –та годишнина от Освобождението на България и 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев.

В продължение на три дни над 400 момичета и момчета от 1 до 12 класове от цяла България представиха едни от най-красивите и обичани български песни.

Изпълненията се оценяваха от професионално жури в състав – председател доц. Етиен Леви – поп-изпълнител и музикален педагог, преподавател в Нов български университет, консултант и вокален педагог в реалити формати, и членове – Красимир Гюлмезов – композитор, поп-изпълнител и инструменталист, Донна Бангьозова – поп-певица, носител на наградата „Живият пламък” на фестивала „Родолюбие” през 2007г., Дочка Кацарева – литератор, педагог, общественик и идеен основател на фестивала.

В конкурсната програма индивидуалните изпълнители и вокалните формации участваха с две песни като се допускаха се и авторски песни и такива с фолклорно звучене. Първата песен задължително трябваше да бъде с патриотично съдържание – за родината, за семейството, за красотата на родната природа. Втората песен задължително трябваше също да бъде от български автор.

В надпревара с 12 формации от страната в първа възрастова група Златна купа журито присъди на вокална група „Детски смях” – джуниър.

Над 70 деца от 1 до 4 клас пък се състезаваха в първа възрастова група при индивидуалните изпълнители. В огромна конкуренция журито отличи със златни медали Магдалена Александрова – 9г. и Зорница Викторова – 9г. Със сребърен медал бе удостоена Теодора Георгиева – 10г.

Във втора възрастова група бронзов медал получи Жанета Пейна – 14г. Бронзов медал бе присъден и на Симона Стоянова в 3 възрастова група. Специалната награда на ЦПЛР – ОДК – гр. Панагюрище отиде при Магдалена Александрова.

Специалната наградата за музикален педагог на конкурса на името на Анна Главчева – плакет и парична премия, журито присъди на Латинка Боева и Миглена Георгиева – вокални педагози на вокално студио „Детски смях”при ЦПЛР – ОДК”Ние, врабчетата” в гр. Монтана.

С първа награда от конкурса „БУКЕТ” в София –диплом и парична премия, бе удостоен фолклорен танцов ансамбъл „Северняци” . В надиграването, проведено в Rainbow Plaza в столицата, участваха танцови състави, певчески формации, индивидуални изпълнители от цялата страна. Танцьорите от Монтана пребориха конкуренцията с изпълнението си на танца „Копаница”.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.