ГЕРБ дарява 10 000 лв. за изграждането на параклис-костница в Чипровци

ГЕРБ дарява 10 000 лв. за изграждането на параклис-костница в Чипровци

Парламентарната група на Политическа партия ГЕРБ ще дари 10 000 лв. за изграждането на мемориален параклис-костница в чест на Архиепископ Петър Богдан и други български католически свещеници, участвали в Чипровското въстание.

Парите са осигурени с помощта на депутите от ПП ГЕРБ Монтана- Дилян Димитров и Ирена Димова, както и на Младен Шишков. Той също е депутат, но от Раковски.

Изграждането на параклиса досега се финансира, както със средства от община Чипровци, така и с дарения. В края на март, от община Раковски дариха 5000 лева.

Кметът на община Чипровци Пламен Макавеев съобщи, че вече е направен проекта за изграждането на параклиса и костницата, където ще бъдат положени останките на Петър Богдан.

Храмът ще се намира на историческия хълм и в него ще се съхраняват останките на видния книжовник Петър Богдан, който е един от инициаторите на Чипровското въстание.

През 2018 г. отбелязваме 330 години от Чипровското въстание и идеята на кампанията е да увековечи делото на всички тези велики личности, дали живота си по време на това паметно за българската история събитие.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.