Петвековна черква събра вярващите на летния Свети Николай (СНИМКИ)

Петвековната черква в Горна Вереница събра вярващите на летния Свети Николай

С водосвет на непресъхващата чешма, отслужен от отец Борислав и отец Пламен започна отбелязването на „Свети Николай” – летни, в Горна Вереница община Монтана. На днешния ден хората от старото село празнуват храмовия си празник.

Чешмата с петте чучура носи името „Кладенеца”. Изградена е през 1933 година от дряновския майстор Борис Ботев. В единия и ъгъл скромно се подава шести чучур. Той е непресъхващият, разказват хората. Зиме лете си тече вода, наречена боровата.

Шестият чучур е направен от Борис Панталеев през 50-те години на миналия век. И когато в летните дни петте чучура пресъхнат, от шестия хората утоляват жаждата си. Над него за водосвета е изнесена и най-старата икона, която се пази в селската черквичка. След службата, с иконата на Свети Николай напред, всички се отправят към храма.

„Черква и чешма са най-големите добрини, които човек може да стори за другите, се пее в българска народна песен.

Така и през ХV заможната търговската фамилия на Андрея Лилин, съпругата му Първа, сина им Петър и дъщерите им Мария и Тодора, правят първата добрина за село Горна Вереница като даряват пари за строежа на черквата ”Свети Николай”. През 1885 година тя е разширена, а 10 години по-късно е изградена и камбанарията й .

Между 1980 и 2014 година църквата е недействаща, но по инициатива на Бисер Спасов хората започнали да събират пари и малко по-малко да я възстановяват опустошените й вътрешност.

„Първо възстановихме иконите на стария иконостас, разказва Спасов, после от дирекцията по вероизповедание ни отпуснаха средства за пътеката около храма, а от общината за реконструкция на подпорния зид.

Вече за пета година в деня на летния Свети Николай християните се събират на служба, след която майстор Росен им сипва в съдовете курбан чорба.

Кметът на общината Златко Живков днес се присъедини към хората от Горна Вереница да запали свещ и сподели радостта им.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.