Много важна информация за абитуриентските балове и 24 май в Монтана

ОД МВР Монтана ще осигурява безопасността на абитуриентските балове и публичните чествания на 24 май - Деня на българската просвета и култура

Много важна информация за абитуриентските балове и 24 май в Монтана

Служителите на ОД МВР Монтана провеждат срещи с училищните ръководства и органите на местно самоуправление и местната администрация за предприемане на съвместни мерки по опазването на обществения ред, осигуряване на пожарната безопасност и безаварийност на движението във връзка с абитуриентските балове и публичните прояви, свързани с честването на Деня на българската просвета и култура.

Организирано е своевременно получаване на информация за мястото и характера на провежданите тържества и публични прояви, като са планирани мерки за недопускане извършването на престъпления и нарушения.

В единната разстановка на силите и средствата на Районните управления на територията на областта приоритетно са включени училищата, където ще се събират моторно-превозни средства, с които ще бъдат извозвани абитуриентите, маршрутите на тяхното придвижване и местата, в които ще се провеждат баловете.

Извършат се проверки на увеселителните заведения – ресторанти, барове, дискотеки, клубове и други, където ще се организират младежки празненства. Специално внимание се обръща на пропускателния режим за недопускането на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние, видимо употребили наркотични вещества и други, които биха предизвикали нарушения на обществения ред.

В проверките е поискано и съдействие от РД ПБЗН и Областните дирекции по безопасност на храните за установяване състоянието на пожарната и аварийна безопасност на обектите, качеството на предлаганите хранителни продукти, както и наличието на предпоставки за възникването на произшествия и инциденти с участниците в абитуриентските балове.

Завишен е контролът при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства. Предприети са мерки за недопускането на инциденти с огнестрелно оръжие, както и за недопускане нерегламентираното използване на пиротехнически средства.

Проведени са срещи с ръководствата на частни фирми и звена за самоохрана, охраняващи учебни заведения.

Активизирана е дейността на полицейските служители, осъществяващи дейност по контрол на пътното движение с оглед недопускане на инциденти при организираното придвижване на абитуриенти.

Превантивен контрол ще бъде извършен на рисковите маршрути, по които ще има интензивно движение на абитуриенти и придружаващите ги след приключване на баловете в нощните часове.

При необходимост и за предотвратяване на инциденти ще се организира съпровождане с полицейски автомобили на колони от МПС, превозващи абитуриенти и придружаващите ги автомобили. Ще се налагат санкции на водачите на автомобили с абитуриенти, извършили нарушения на Закона за движение по пътищата.

Проведени са разговори с организаторите от училищата, които ще планират екскурзии за абитуриенти. Съвместно с регионалните звена на ИА “Автомобилна администрация” ще бъдат извършени проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите, като водачите им бъдат специално инструктирани.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.