Правим сами глинени съдове в центъра на Монтана

Правим сами глинени съдове в центъра на Монтана

Алея на изкуствата и занаятите ще съпътства за шеста поредна година Международния фолклорен фестивал в Монтана, посветен на празника на града Свети Дух.

Майстори на народни занаяти от цялата стана ще подредят своите произведения на пл. „Жеравица” още на 25 май.

„За първи път ще има изложба на реставрирани автентични носии.” – уточнява Лидия Костова от Регионалната занаятчийска камера, която е инициатор и организатор на събитието.

Троянска и интериорна керамика, дървени сувенири и дърворезба, изделия от кожа, ръчно изработени ножове, накити от различни материали, декоративни пана с чипровски мотиви, рисувани кратуни, бродирани ризи, картини и сувенири от природни материали ще украсят алеята до откритата сцена на централния площад.

През четирите дни част от майсторите ще правят и демонстрации, а посетителите ще имат възможност под вещото им ръководство да се опитат да си изработят нещо сами.

Майстор Димитър Терзиев от Троян ще даде възможност на всеки, който желае да направи глинен съд на автентично грънчарско колело.

На Алеята на изкуствата и занаятите са предвидени и различни занимания за деца. Очаква се те да проявят голям интерес към рисуването със спрей.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.