Отличиха с почетния знак на Монтана директори и учители по повод 24 май(СНИМКИ)

Отличиха с почетния знак на Монтана директори и учители по повод 24 май(

На тържествения прием по повод 24 май с почетния знак на община Монтана бяха наградени Албена Иванова – директор на І училище „Св. Св. Кирил и Методи”, Ваня Вълчева – директор на ІV училище „Иван Вазов” Марияна Калеева – директор на ІІІ училище „Д-р Петър Берон”, Наталия Цветанова – директор на VІ ЦДГ „Слънце”.

Диплом на СБУ към КНСБ за учител на 2018 година бе връчен на старши началния учител в ОУ „Васил Левски” – село Смоляновци, Татяна Петрова. Тя получи и почетно отличие „Неофит Рилски” на Министерството на образованието и науката, което й бе връчено от началника на инспектората по образование Трайка Трайкова

„Огромно Благодаря за това, че неуморно се грижите за бъдещето на България и ежедневно придържате детската ръка по правилния път. Благодаря и за подкрепата, която има регионалния инспекторат във Ваше лице и Ви желая здраве и кураж. Трудности винаги ще има, но вярвам, че заедно ще ги преодоляваме успешно, заяви Трайкова.

Почетните отличия „Неофит Рилски” бяха връчени на Цецка Каменова – старши учител начален етап в ІV училище „Иван Вазов” и на Виргиния Дашева – гл. учител по математика в гимназията за преподаване на чужди езици „Петър Богдан” Монтана

Пред почетните гости кметът Живков цитира книжовника Костадин Костенечки от средата на ХV век с думите му: „Всяка земна слава е като тревата, изсъхва и цвета й отпада, само словото остава и пребъдва в род и род.”

„Всички ние – дейците на просветата и културата сме задължени да пазим завета на предците ни, да бъдем по-добри и да не се оплакваме, каза още Живков.

Първото организирано честване на празника в Монтана след Освобождението е проведено на 11 май 1888 година. Тогава учители от Кутловица изпращат официална телеграма на министъра на образованието по повод празника на славянските просветители. Отслужена е Божествена литургия и водосвет, държани са речи, а следобед в двора на училището се извиват народни хора на общоградско тържество, пише в своята кратка летописна история Йордан Герасимов.

Преди Освобождението и в първите години след него първият учител в града е бил Стоян Тойката. В малка стаичка той събирал по десетина деца да ги учи на наустницата, псалтира и часослова, пише Стоян Марков в антропогеографските си проучвания

През 1880 година е открито официално първо отделение на училището. Учител е бил Андрей Попов от село Бели мел, завършил в Зайчер.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.