Каша от коприва и боб с джанки сготвиха в центъра на Монтана

Каша от коприва и боб с джанки сготвиха в центъра на Монтана

Каша от коприва, боб с джанки, баш врачанска лютика, кълцаници с пиле, с патладжан, баници и питки опитаха всички на кулинарния фестивал „Бабина душица” в центъра на Монтана. Манджите къкриха на огън в близост до алеята на занаятите.

Фестивалът се провежда за седми път, уточнява основният му инициатор Ели Лозанова, която беше главният готвач на кулинарните изкушения.

Каша от коприва и боб с джанки сготвиха в центъра на Монтана

Във фестивала на българската кухня в Монтана тази година готвиха четирима врачани. Участие взеха и жени от селата Дунавци, Комарево и Говежда. Отделно всеки желаещ можеше да се включи и да помага.

„Да готвиш традиционни ястия, които да опитат много хора от Монтана е невероятно изживяване”, казва 17-гидишната Ива Еленкова. Тя участва в литературния клуб, но за случая става помощник готвач – пържи патладжан, пече чушки, бели картофи.

„Ще ми бъде полезно в бъдеще, защото има рецепти на традиционни ястия за Северозапада, които даже не съм чувала”, казва тя. Ива вече знае, че организацията е сложно нещо. „Свалям шапка на Ели, че го прави толкова години”, казва, впечатлена от това как хората които идват и питат може ли да се включат, знаят какво да правят, кога да го правят, къде да застанат и няма блъсканица.

Боб с тревички , джанки и баш врачанска лютика са двете ястия, с които се изяви Дядо Скръц. Дива мента и маточина добави той в лютиката. Сложи още – печените чушки, яйца, домати, патладжан, чесън, лук, лют пипер, магданоз и зехтин, които се изцеждат от водичката, която са пуснали и се накълцват.

„Всичко трябва да се пече на жар, защото така е най-вкусно”, казва Дядо Скръц и поглежда към тенджерата, в която се печат яйцата. Очаква някое да гръмне, защото не познава това огнище. Подсмихва се и допълва, че рецептата е простичка, но за да се получи си трябва много работа.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.