Общински служител от Медковец отказа 50 евро подкуп

Окръжен съд - Монтана осъди пласьор на фалшиви евро банкноти

Обвиняем за даване на подкуп на общински служител е изправен на подсъдимата скамейка по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Монтана

Окръжна прокуратура – Монтана е предала на съд Г.Г., обвинен в извършването на престъпление по чл. 304, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 24.07.2017 г. обвиняемият Г.Г. се явил в община Медковец, придружаван от негов познат. Двамата се интересували от реда и условията за сключване на граждански брак между българска гражданка и чужденец от Пакистан.

На служителката във ведомството те представили копия на документи, като на чуждоезичните такива липсвали заверки и легализации. В тази връзка им били дадени указания за коригиране на непълнотите и неточностите.

На следващия ден двамата представили в общината необходимия комплект документи в изряден вид, като с тях се явили и лицата, които планирали да сключат граждански брак.

Обвиняемият попълнил съответното заявление, което, наред с необходимите декларации, било подписано от българската гражданка и чужденеца. Като свидетели на бракосъчетанието фигурирали обвиняемият Г.Г. и придружителят му.

След като всички документи били комплектовани, същите били предадени от Г.Г. на общинския служител, който ги прегледал и открил между тях банкнота от петдесет евро. На въпроса да даде обяснение за тях, обвиняемият казал, че ги дава „за почерпка“. Общинският служител възразил и Г.Г. набързо си тръгнал.

След съгласуването на документите и брачната процедура с кмета на общината била насрочена дата, на която лицата не се явили. В телефонен разговор Г.Г. заявил, че пакистанецът избягал, вероятно се отказал от намеренията си, и настоявал да му бъдат върнати документите, както и банкнотата от петдесет евро.

Било му отказано, тъй като към онзи момент случаят бил докладван на органите на ДА „НС“, с оглед предложен и даден подкуп на общински служител.

В хода на досъдебното производство е установено, че роденият в Пакистан чужденец – М.А., незаконно е пребивавал на територията на България. С действията – даване на подкуп на общински служител, обвиняемият Г.Г. целял безпрепятственото сключване на фиктивен граждански брак.

Предстои разглеждането на делото в съда.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.