Задържаха мъж на връх Ком разпространявал детска порнография

Задържаха мъж на връх Ком разпространявал детска порнография

Служители на отдел „Киберпрестъпност“ – ГДБОП и Нидерландската полиция, под ръководството на Върховна Касационна прокуратура, участваха в международна операция.

Целта на акцията бе противодействие на лица, използващи анонимизиращи хостинг услуги, за да прикрият престъпната си дейност.

Престъпленията били свързани с разпространение на материали, представляващи сексуална експлоатация на деца, предоставяне на интернет ресурс за извършване на други видове киберпрестъпления и пране на пари.

В резултат на съвместните действия на българските и холандските полицейски власти е свален уебсайтът на доставчика на услугите.

Преди това било направено копие на цялата база данни за клиентите на двете компании. Установени са конкретни IP адреси, както и финансови записи.

По предварителни данни по-голяма част от потребителите, които качвали материали, представляващи сексуална експлоатация на деца, са извън пределите на Нидерландия и България.

Собственикът на двете компании е арестуван в Тайланд, а техническият администратор на сайта – на територията на България.

Установено е, че администраторът е пребивавал в страната ни повече от месец с кемпер с молдовска регистрация и е извършвал престъпна дейност. Той е задържан на връх Ком, обл. Монтана.

Наложена му е постоянна мярка за задържане, с цел екстрадиция за Кралство Нидерландия.

Анонимизиращите хостинг услуги, познати още като „Bulletproof hosting services“, и лицата, които ги предлагат, играят важна роля при извършването на киберпрестъпленита.

Този вид услуги предоставят сървъри за престъпно ползване с цел възпрепятстване на правоприлагащите органи.

В хода на разследването е установено, че двамата задържани са били наясно относно съдържанието, което е хоствано, и въпреки това не са предприели действия за спиране на разпространението.

С реализирането на операцията успешно е прекратено тригодишно разследване, иззети са сървъри, свързани с две чуждестранни търговски дружества, предоставяли хостинг услуги и такива за споделяне на данни.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.