Внукът на Радичков представи изложбата „Неосветените дворове” в Монтана

Внукът на Радичков представи изложбата „Неосветените дворове” в Монтана

Изложбата е събитие от програмата на Община Монтана за празника на града – Деня на Свети дух.

Първите думи, които Радичков пише през август 1963 година в своите Сибирски тетрадки са :

„Поразен съм от този огромен покровски събор, разположен на гарите, изграден със славянска широта и разточителност, колкото разнороден ,толкова и единен в очакването. … под светлините, висящи в губещото се в мрака небе и те бяха обърнали себе си към земята, за да осветят тази подвижна, или спяща, или шептяща в просъница Русия. Спяха бебетата под топлите гърди на майките, спяха децата отпуснати в скутовете, спяха руси и мургави.”

Фотографиите от това пътуване в Сибир, след което големият наш писател създава пътеписа „Неосветените дворове”, са наредени в галерия Кутловица в Монтана. След представянето на тези непознати снимки в столицата преди няколко месеца, изложбата обикаля страната. В Монтана тя е експонирана в залата на дружеството на художниците „Тенец”, онзи работлив дух от разказите на Радичков.

„Много обичам да обикалям местата, където дядо ми е обикалял, където е отраснал, казва Радичков. Чувствам се малко особено, малко притеснено. Това място е оставило траен отпечатък не само в човека Радичков, но и в писателя Радичков.

След като ни разказва как се е стигнало до сибирското пътуване младият Радичков допълва: „Пътувайки дядо ми успява до такава степен да се отплесне, че да достигне до селенията на шаманите, на Бог, на мистични същества.

И заедно с това, докато пътува из тая необятна земя в продължение на 4 месеца, да се връща непрестанно и към своя малък роден двор, който като че ли където и да отиде по света, никога не го оставя, и го дърпа за ръката, и му напомня за себе си.”

Посетителите на изложбата имат възможност да си купят 8 том от събраните съчинения на Йордан Радичков. Книгата съдържа два пътеписа „ Неосветените дворове” и „Малка северна сага”.

„Малка северна сага” е написана след пътуването на писателя в Швеция. Поканата за него той получава след като френското издателство „Галимар” през 1980 година публикува „Неосветените дворове” и прави нашия талантлив земляк световно известен.

Радичков е първият българския автор, публикуван от престижното френско издателство.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.