Чудо! Още едно село ще си има храм в Монтанско

Видинският митрополит освети мястото за изграждане на нов храм в село Долна Рикса

Чудо! Още едно село ще си има храм в Монтанско

В неделя на Вси Светии с молебен и водосвет бе дадено началото за изграждане на храм, посветен на „Свети Архангел Михаил” в село Долна Рикса, община Монтана. Това направи Видинският митрополит Данаил в съслужение с архимандрит Антим, селския свещеник Славейко и свещеник Николай от храм „Свети Свети Кирил и Методий” в Монтана.

Чудо! Още едно село ще си има храм в Монтанско

В името на Отца, Сина и Светия Дух Владиката три пъти откопа земята.

Църквата ще се намира на височинката зад селското читалище до параклиса на „Свети Николай” и стария орех. Параклисът е построен в знак на признателност към Бог от жена, преживяла опасно падане от 8 етаж в асансьорна шахта.

Малката постройка за молитва е изградена преди 18 години, на мястото на старата църква. Тя била разрушена в мрачните години след 1944 година от неверници.

„Православният храм, братя и сестри е място на особеното Божие присъствие, заяви в обръщението си към хората митрополит Даниил. И докато има любов между Вас, да се събирате заедно на молитва , да надделява грижата един към друг, любовта, подпомагането и радостта, Бог винаги ще е с Вас. Това е нашата надежда, че ще пребъде селото и нашия народ.”

Кметът на Монтана припомни, че Долна Рикса е единственото село от 23-те в общината без православен храм и както е обещано, такъв ще бъде направен. Пред довършване са църквите в селата Трифоново, Крапчене и Войници.

Живков благодари на Владиката, на всички подкрепили новия църковен проект и на дарителите. Един от тях, чийто корени са от селото е направил дарение, с което ще започне строежа на църквата. „Много хора имат възможност да даряват средства, но малко наистина го правят”, заяви Живков и допълни, че общината също ще финансира изграждането на черквата.

Проектът на бъдещия храм „Свети Архангел Михайл” е дарение от архитект Пенка Господинова. Тя е проектирала и много от останалите църкви в селата на община Монтана.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.