Скок на катастрофите с пешеходци в Монтанско (ВИДЕО)

50 тежки пътно-транспортни произшествия, с 2-ма убити и 64 ранени граждани са регистрирани през 5-месечието на 2018 г. на територията на област Монтана.

В сравнение със същия период на предходната година тежките пътно-транспортни произшествия са с 2 по-малко, 6 убити по-малко и 16 ранени по-малко.

При тежките пътно-транспортни произшествия най-голям е броят на ПТП от вида „сблъскване между МПС” – 15 ПТП, с 1 убит и 23 ранени. На второ място, изненадващо за годината, е блъскане на пешеходец – 16 тежки ПТП, с 16 ранени пешеходци. 3 тежки ПТП при блъскане в дърво, стълб или препятствие на пътя, с 1 убит и 4-ма ранени граждани.

Първенството при основните нарушения, допускани от водачите и водещи до тежки инциденти на пътя, си остава шофирането с несъобразена скорост – 17 тежки ПТП, с 1 убит и 21 ранени. На второ място – внезапна промяна посоката на движение  – 2 тежки ПТП, 1 убит и 2-ма ранени.

Вследствие неправилно изпреварване са станали 2 тежки ПТП с 2-ма ранени. При навлизане в насрещното платно за движение са регистрирани 2 тежки ПТП, с 1 убит и 2-ма ранени.

Според анализите на Пътна полиция водачите, традиционно причиняващи тежки ПТП, са правоспособни, не употребили алкохол, опитни шофьори на възраст, които не дооценяват физическите възможности на управляваните от тях МПС и обстановката по безопасността на движението.

Според местната статистика водачите, седнали зад волана след употреба на алкохол, реализират леки ПТП, без жертви на пътя и причиняване на значителни материални щети, което се обяснява със значително по-ниската скорост.

Според гл. инспектор Еливис Иванов основната причина за намаляване на броя на жертвите на пътя в областта се дължи не на увличения брой на техническите средства за контрол на скоростта, а на начина на тяхното използване – отмяната на разпоредбата за поставяне на предупредителни знаци пред техническите средства за контрол на скоростта. Елементът на изненада при разполагането на техническите средства за контрол на скоростта – по преценка на пътните полицаи, повишава вниманието на водачите на пътя и ги принуждава да използват по-ниска скорост.

Тази година на територията на област Монтана празниците на абитуриентите са преминали без произшествия, не са реализирани инциденти и не са налагани глоби по Закона за движение по пътищата на абитуриенти.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.