Гвардейският оркестър открива с шоуто „Искри“ Дико-Илиевите празници

Шоу-спектакълът „Искри” на Гвардейския представителен духов оркестър ще бъде увертюра към концертната програма на 16-ите Международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев” – Монтана 2018. Те започват на 8 юни в 18:30 ч. с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на композитора.

Непосредствено след това, ще започне церемонията по откриване на празниците, които честват своята 30-годишнина.

Гвардейският оркестър открива с шоуто "Искри" Дико-Илиевите празници

Оркестрите от България, Полша, Румъния и Черна гора ще изпълнят националните си химни. Подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия и началник Гвардейския оркестър, ще дирижира близо 300 музиканти от всички духови оркестри, които заедно ще изпълнят марша „Сливенци при Драва” и „Дунавско хоро”.

По традиция фестивалът започва с този музикален поклон пред неговия патрон Дико Илиев.

Ще бъдат връчени наградите на композиторите, спечелили призови места в Националния конкурс за нови творби за духов оркестър и на децата, победили в Международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”.

В първата фестивалната вечер на откритата сцена на пл. „Жеравица”, а при дъждовно време – в Драматичния театър, ще свири Гвардейският оркестър под диригентството на старши лейтенант Лъчезар Кръстев.

В програмата му са включени Еленино хоро, „Билка” и „Дунавско хоро” от Дико Илиев, маршовете „Весели в боя” от Камен Луков и „Родина” от Николай Братанов, както и съвременни творби.

Атрактивно допълнение към част от изпълненията на най-добрия професионален духов оркестър ще бъде участието на Мажоретен състав „Светла” от гр. Елин Пелин.

Представителният младежки оркестър с мажоретен състав от Ловеч с диригент Тотко Рогашки ще представи най-новата си програма. Тази формация с възхитително художествено ниво е сред най-преданите участници във фестивала, включвали се във всички негови издания.

Гвардейският оркестър открива с шоуто "Искри" Дико-Илиевите празници

Община Монтана е приготвила специални юбилейни плакети за оркестрите, който ще се представят на сцената на Дико-Илиевите празници през тази година.

Те ще бъдат връчвани от кмета Златко Живков и останалите официални гости, които ще представляват Министерството на културата, Съюза на българските композитори, Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Дико-Илиевите празници се провеждат под патронажа на Министерството на културата на Република България.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.