Бум на ухапани от кърлежи в областта

Бум на ухапани от кърлежи в областта

Бум на ухапани от кърлежи в област Монтана. 31 души са потърсили лекарска помощ за месеците април и май.

8 от тях са с потвърдени случаи на Лаймска болест. Трима души са потърсили лекар в Монтана, но са от други населени места извън областта.

Във връзка с епидемичното разпространение на кърлежите през пролетно-летния сезон и засиленото навлизане на хората и домашните животни в природата, от Регионалната здравна инспекция в Монтана издават следните препоръки за правилните действия, които трябва да предприемете при ухапване от кърлеж.

Кърлежът трябва да се свали максимално бързо, по възможност от медицинско лице.

Мястото на ухапването да се наблюдава за зачервяване, което се появява 5-10 дни до месец след ухапването от кърлежа, с диаметър поне 4-5 см и нараства бързо, без сърбеж и затопляне на кожата, възможни са също субфебрилна температура, увеличени лимфни възли в региона на ухапването и общи грипоподобни оплаквания. Това са симптомите на ранна Лаймска болест.

Втората по честота, предавана с кърлежи инфекция в страната е Марсилската треска. Тя започва с внезапно повишени? на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите, тъмно петно на мястото на ухапването и дребен макуло-папулозен обрив по дланите и ходилата.

Антибиотична профилактика се препоръчва само за Лаймска болест (постекспозиционна) за възрастни и деца над 12 години, ако са изпълнени всички изброени по-долу критерии:

• Сваленият кърлеж е идентифициран надеждно като нимфа или възрастен Ixodesricinus

• Кърлежът е стоял запит в тялото в продължение най-малко на 24 часа

• Антибиотичната профилактика може да започне в рамките на 72 часа след свалянето на кърлежа

• Заразеноста на кърлежите с Borrelia burgdorferi в региона е най-малко 20%.

Приема се антибиотик, като се използва единична доза 200 mgдоксициклин еднократно (ако няма противопоказания). За деца до 12 години – цефуроксим от 10 mg/kgдо 15 mg/kg(максимално до 250 mg) двукратно през 12 часа (ако не е противопоказан).

Антибиотична профилактика след ухапване от кърлежи не се препоръчва като средство за предотвратяване на Марсилска треска.

Вместо това, хората след ухапване от кърлеж трябва да следят за развитие на описаните по-горе симптоми и при нужда да се консултират с личния си лекар.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.