Заради птичи грип унищожават над 1 млн яйца у нас

Заради птичи грип унищожават над 1 млн яйца у нас

Заболяването Инфлуенца („грип“) по птиците е високо заразно, вирусно заболяване при птиците. Болестта има две основни форми (H5 и H7), които се различават по своята способност да инфектират:

Нископатогенната форма обикновено причинява леки симптоми, често, но не винаги се показват ясни признаци на инфекция (остава „скрита“);

Високопатогенната форма се разпространява бързо и води до много висока смъртност при повечето видове домашни птици. Тази форма на вируса нанася сериозни последици и огромни финансови загуби на птицевъдството.

Вирусът на инфлуенца по птиците има възможността за бърза мутация (промяна) и преминаване от нископатогенната форма към високопатогенна.

По тези причини ранно откриване на заразата при домашни птици и бързото им унищожаване е ключов елемент в контрола за предпазване от разпространение на инфекцията в страната.

За да се предотврати разпространение на заразата, се създават ограничителни зони, забранява се движението на птиците и употребата на продукти, предразположени към заразяване, засилват се мерките за биологична безопасност на всички нива на производство на домашни птици (почистване и дезинфекциране на заразените стопанства), извършва се наблюдение (клинични прегледи и вземане на проби, ако е необходимо) в птицевъдните обекти в ограничителните зони.

Мерки за борба със заболяването се прилагат по пропорционален и гъвкав начин, като се отчитат различните нива на риска от заразата, породена от различните форми на вируса, вероятното социално и икономическо въздействие върху земеделския сектор и риска за общественото здраве и здравето на животните.

От началото 2018 г. са потвърдени 11 огнища на птичи грип – 2 във ферми за кокошки носачки и 9 във ферми за патици.

Последното констатирано огнище е от 13.06.2018 г. във ферма за кокошки носачки.

В рамките на ликвидиране на огнището и ограничаване на разпространението на вируса, БАБХ е възбранила и изтеглила от пазара над 1 041 220 броя яйца за консумация, които ще се насочват за унищожаване.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.