Акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

От КАТ предупреждават водачите на МПС, че летните месеци са едни от най-аварийните дни в годината.

Да пазим живота на децата на пътя!

Поредица от мероприятия за обезпечаване на безопасността на децата на пътя и предотвратяване на ПТП с участието на деца е планирала Пътна полиция. Мерките са във връзка с традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”.

Мероприятията на във връзка с полицейската акция  оповестиха на брифинг началникът на сектор „Пътна полиция“ гл. инспектор Елвис Иванов и началникът на група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ ст. инспектор Красимир Кирилов.

През летните месеци ще бъде засилена  дейността на пътните полицаи и полицейските органи с правомощия по контрол на движението. На територията на населените места от областта ще бъдат провеждани специализирани полицейски операции. Приоритетно ще се следи за нарушения, извършвани от водачите на велосипеди, пешеходци и други двуколесни превозни средства. Акцията ще постави под особено внимание районите на учебните заведения, където все още текат учебни занятия.

По време на акцията униформени служители ще провеждат профилактични беседи с учениците, които вече са във ваканция. Ще се разпространяват практически препоръки за безопасно протичане на летните дни. Органите на Пътна полиция осъществяват контрол и при провеждането на ученическите екскурзии в края на учебната година.

За да бъде намален максимално рискът от настъпване на пътни инциденти, водачите на автобусите, превозващи учащите, се проверяват за употреба на алкохол. Ще се проверява за управление на технически изправни автобуси и други МПС, съобразно изискванията на ЗДвП.

От КАТ предупреждават водачите на МПС, че летните месеци са едни от най-аварийните дни в годината. Според статистика на летния сезон на предходната година /01.06.2017 г. -31.08.2017 г./ в областта са регистрирани най-голям брой тежки ПТП – 33, с 4 ранени и 40 ранени граждани. От тях 2 са тежките катастрофи, при които са ранени 2 деца.

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.