Колата на трупчета при липса на данни в е-системата

Онлайн ще се проверява и "Гражданска отговорност"

Колата на трупчета при липса данни в е-системата

Колата Ви може да остане без документ за техническа изправност, съобщава „Монитор“. Това ще е възможно, ако при онлайн проверката при годишния преглед онлайн не се получи потвърждение за платен данък. Така въпреки, че носим в себе си квитанция от общината, че сме изрядни за годината, прегледът ще бъде прекратен автоматично.

Промяната  идва след изменения в наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства (Наредба Н-32). В нея е записано, че ГТП ще бъде прекратяван, когато в информационната система няма данни за платен пътен данък на превозното средство.

Преди началото на преглед на превозно средство се проверят предоставените документи. След започване на инспекцията те  ще се сверяват с данни от автоматичната проверка базата данни за данък върху превозното средство. Ще се проверява и задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Същото важи и за задължителна застраховка „Злополука“ на пътниците, когато такава се изисква.

Когато няма достъп до базата с данни за платените задължителни застраховки, председателят на ГТП комисията вписва в информационната система номера на знака към съответната застрахователна полица.

Ако при наличен достъп до системата не се получи потвърждение, че не се дължи данък върху превозното средство и/или задължителна застраховка, председателят на ГТП комисията отразява несъответствията в протокола и не извършва периодичния преглед на превозното средство, пише още в наредбата.

 

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.