Китайци ще правят скоростния път Видин – Ботевград?

Министър Нанков подписа рамкови споразумения за сътрудничество с пет китайски компании за реализацията на големи инфраструктурни проекти у нас

В петък се отварят офертите за Лот 1 от пътя „Мездра – Ботевград“

Рамковo споразумениe за сътрудничество при реализацията скоростния път „Видин – Ботевград“ подписа днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков с пет големи китайски компании.

Сред инвестиционните интереси на китайците са още тунел под връх Шипка, автомагистрала „Черно море“, автомагистрала „Русе – Велико Търново“, автомагистрала „Хемус“ и други проекти.

Фирмите, които проявяват интерес към инвестиция в пътни инфраструктурни проекти в България, са China Communications Construction Co, China Road and Bridge Corporation, CITIC Construction, MIZRAHI REAL ESTATE GROUP inc. съвместно с China Machinery Engineering Corporation, и Quantum Global Solutions съвместно с PowerChina INTERNATIONAL GROUP LIMITED.

За изпълнение на всяко от Рамковите споразумения двете страни ще подготвят План за действие с конкретни следващи стъпки. След подписването им предстои да се разработи механизъм за реализация на проектите, който ще бъде в съответствие с националното законодателство и добрите европейски практики.

Свързаността е основен приоритет за нас, каза министър Николай Нанков по време на церемонията и напомни, че през страната ни преминават пет трансевропейски транспортни коридора.

В съобщението на Агенция „Пътна инфраструктура“ обаче никъде не се споменава за строежа за тунел под прохода „Петрохан“. Припомняме, че китайски инвеститор бе един от възможните варианти за скъпото съоръжение.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.