Екотаксата за старите коли скача с 13%!

Отпада заплащането на продуктова такса за електромобили до 31.12.2021 г.

Екотаксата за старите коли скача с 13%!

Правителството увеличи екотаксата за старите автомобили с 12-13%. Целта е да се стимулират българските граждани да закупуват автомобили, отговарящи на съвременните екологически изисквания.

При регистрирането на електромобил в България до края на 2021 година няма да се дължи продуктова такса, реши днес кабинетът. Това стана ясно след приетите промени в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства. Актуализираните текстове предвиждат т.нар екотакса за новите автомобили да бъде намалена с 10% и да стане 125 лева.

За леките и лекотоварните автомобили на до 5 години сумата остава без промяна – 194 лева.

За моторните превозни над 5 години увеличението на екотаксата ще с между 12 и 13% в зависимост от възрастта, а сумите ще варират между 290 и 310 лева.

За новите хибридни автомобили таксата се намалява с около 20% до 100 лева, за тези до 5 години остава без промяна (170 лева), а за по-старите се увеличава с 12%. Целта на промените е стимулиране на употребата на автомобили с по-ниски нива на замърсяване, отделящи по-малко вредни емисии в атмосферата.

Реално обаче собствениците на електромобили ще си спестят 102 лева, а за останалите бонусът достига 40 лева, тъй като продуктовата такса се плаща еднократно.

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.