80-годишен дядо и четири месечно бебе минаха по стъпките на Вазов и покориха връх Ком(СНИМКИ)

80-годишен дядо и четири месечно бебе минаха по стъпките на Вазов и покориха връх Ком

В неделния ден, на 22 юли 2018 год., Община Берковица организира масово изкачване на връх Ком по повод 168 години от рождението на Иван Вазов, един от създателите на организираното туристическо движение в Берковица.

Походът се организира за трети пореден път, след като през 2016 година под мотото „Ведниж в живота да покорим връх Ком на 2016 метра през 2016 година“ се роди идеята за масово изкачване на върха.

Над 100 души се включиха в инициативата тази година. Участници в похода имаше не само от Берковица, но и от различни краища на България – от София, Пазарджик, Кюстендил, Свищов, Монтана, Враца, Мездра.

Най-възрастният ентусиаст бе 80-годишният Борис Борисов от Берковица, а най-малките – 4-месечната София Павлинова от София и Пресиян Светлинов (4 г. и 10 м.) от Берковица.

Точно в 8.10 часа групата тръгна за върха от хижа „Ком“ – нова. Най-бързите успяха да покорят Ком за 1 час и 20 минути.

На върха г-жа Цеца Петкова, инициатор на изкчаването, представи интересни факти за престоя на Вазов в Берковица, както и за поставянето на Вазовия камък през далечната 1965 година.

Песни за България огласиха планината. Подменен бе трибагреника, както и специалната книга, в която присъстващите вписаха имената си.

На връщане организаторите подариха на всеки срещнат послания за планината и цитати от стихове на Вазов.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.