Момче убило свой съученик отива зад решетките

Окончателна двегодишна ефективна присъда за ученик от гр. Лом за побой, завършил със смърт

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Монтана е влязла в сила осъдителна присъда от две години „лишаване от свобода“ при „общ“ режим на изтърпяване за К. Петков от гр. Лом за извършено от него престъпление по чл. 115, във вр. с чл. 63, ал. 1, т. 2 от Наказателния кодекс.

Подсъдимият Петков (на 15 години към момента на извършване на престъплението) бил ученик в една от гимназиите в града и живял с майка си. Интересът му към учебния процес бил непостоянен, понякога отсъствал от училище. Близо половин година преди трагичния инцидент бил регистриран в Детска педагогическа стая за управление на МПС след употреба на алкохол и без книжка, както и за употреба на наркотици.

С пострадалия А.В., който учел в по-горен клас, поддържали връзка чрез компютри и имали епизодични срещи във връзка с употреба на наркотици. По този повод между тях възникнал конфликт, съпътстван и с физическа разправа от страна на А.В. спрямо подсъдимия.

За изясняване на отношенията уговорили среща пред училище на 08.12.2014 г. Всеки от двамата решил да отиде, придружен от брат си. Страхувайки се да не бъде бит, Петков отишъл с по-големия си брат. На тръгване взели за всеки случай две отвертки.

Късно вечерта в уговорения ден четиримата се срещнали пред училище, където започнал скандал, последван от побой. Въпреки че братът на подсъдимия предварително го посъветвал да не се меси, от време на време той се опитвал да го защити.

Когато видял, че брат му не може да вземе надмощие и е съборен на земята, К.Петков решил да му помогне. Извадил отвертка от джоба си и нанесъл удари на А.В., като единият попаднал в главата му.

От нанесения удар той се свлякъл на земята. Петков се паникьосал и заедно с брат му напуснали мястото, където останали другите двама братя. Една от отвертките била изхвърлена в контейнер, намиращият се до жилищния блок на майка им, а другата се счупила по време на побоя и останала на мястото на инцидента.

По-малкият брат на пострадалия А.В. повикал помощ. Пристигналите на място медицински лица незабавно го транспортирали до болница, но въпреки положените усилия той е починал. Непосредствената причина за смъртта е тежка черепно-мозъчна травма със счупване на черепа.

От заключението на комплексната съдебно психиатрична и психологична експертиза е видно, че подсъдимият Петков е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, правилно е възприемал фактите, които имат значение за делото.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.