Позиция на Златко Живков за протеста на майките срещу велосипедистите

Позиция на Златко Живков за протеста на майките срещу велосипедистите

Кмета на община Монтана Златко Живков излезе с позиция по повод петицията „Без колелета на местата, където няма велоалеи в Монтана. Строги мерки и санкции за малките и големи колоездачи”.

Петицията е по повод инцидент в градската градина, при който младо момиче на велосипед удари малко дете. След удара, малкото дете пада на земята и си удря главата. Детето е откарано незабавно в болницата. Диагнозата е счупен череп и голям хематом. То е оперирано по спешност в София.

В писмото на Златко Живков до медиите пише, че един от приоритетите на община Монтана в този мандат бе да осигури по-добра екологична среда на гражданите за почивка и спорт. Близо 6 милиона и 300 хиляди лева бяха инвестирани в реконструкция на парковете на града така, че да станат по-удобни както за хората търсещи отдих, така и за спортуващите.

Вижте още от писмото:

„Разбирам тежката ситуация на семейството, чието дете е пострадало при сблъсък с велосипедист и изразявам своята съпричастност и загриженост от последствията.  Уверявам Ви, че местната власт прави всичко възможно да упражни необходимия контрол, за да не се допускат подобни инциденти. Според проектите на парковете е планирано въвеждане на видеонаблюдение, което ще заработи до септември.

Използвам случая да напомня на всички велосипедисти, че техните задължения и права са уточнени в Закона за движение по пътищата. Чл. 81 от него гласи, че на водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:

1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;

2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които контролира превозното средство;

3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;

4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;

5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.

В същото време призовавам хората, които се разхождат в парковете да не се движат по обозначените за велосипедисти алеи.

Убеден съм, че  вниманието, разбирането и толерантността са в основата на нашето пълноценно съжителство.“

До момента петицията е подписана от около 300 човека, а инициаторите ще внесат подписката при кмета на общината Златко Живков и председателя на общинския съвет Иво Иванов.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.