Коледната ваканция за учениците ще е 12 дни

Кога и по колко дни ще почиват учениците?

Коледната ваканция за учениците ще е 12 дни

Коледната ваканция за учениците през следващата учебна година ще продължи 12 дни – от 22 декември до 2 януари. Това предвижда утвърденият график на учебното време и ваканциите за новата учебна година, съобщиха от МОН.

Първата почивка за децата през есента ще бъде от 1 до 4 ноември. Междусрочната ваканция ще е само един ден – 5 февруари. Вторият учебен срок започва на 6 февруари. През пролетта учениците от I до XI клас ще почиват от 30 март до 7 април. За дванадесетокласниците пролетната ваканция е от 5 до 7 април.

Матурите през следващата година остават на същите дати – на 21 май по български език и литература и на 23 май по предмет по избор. Държавните зрелостни изпити по желание ще се проведат в периода 28 май – 31 май. В сесията август-септември изпитът по български език и литература ще е на 28 август, вторият задължителен – на 29 август, а изпитите по желание – в периода 30 август-4 септември.

Националните външни оценявания за IV клас ще започнат с изпит по български език и литература на 9 май. На следващия ден ще е по математика, а оценяванията по „Човекът и обществото“ и по „Човекът и природата“ ще са на 14 и 16 май.

Според утвърдения график седмокласниците ще положат национално външно оценяване по български език и литература на 17 юни, а по математика на 19 юни. Подаването на документите за участие в приема за гимназиите ще е от 3 до 5 юли. Резултатите от първото класиране на учениците трябва бъдат обявени до 11 юли, а от второто класиране – до 18 юли. Обявяването на незаетите места след втори етап на класиране ще бъде на 23 юли.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.