Палеопарк с експонати от древни животни ще правят във Вършец

Палеопарк с експонати от древни животни ще правят във Вършец
Снимката е илюстративна

Палеопарк, в който да се покажат древни животни, открити в региона ще се изгради във Вършец, каза за „Монтана 24“, кметът на Вършец инж. Иван Лазаров.

Той подчерта, че така осъществява своя стара идея – на територията на града да бъде изграден палеонтологичен музей и палеопарк към него, в който да покажат експонатите от находището от древни животни, открити в региона. В палеопарка ще бъдат подредени останки на растения, сухоземни животни, охлюви и земноводни животни, птици и съблезъб тигър.

Преди ден Община Вършец е подписала договор по проект „Нови дестинации в трансграничния туризъм“ по програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния. Партньор по проекта е град Крайова. Бюджетът на проекта е 1 364 438, 31 евро.

Палеопарк с експонати от древни животни ще правят във Вършец

Срокът за реализиране на проекта е 36 месеца, с начало – 30.08.2018 г. и край – 29.08.2021 г.

Основните цели са да се обединят хората и общностите на границата между Румъния и България, да се насърчи сътрудничеството за съвместно устойчиво развитие, като се използват културните и природните ресурси.

С изграждането на палеопарк, информационен център с изложбена площ във Вършец и създаване на съвместен „Трансграничен музей“ с Крайова се очаква да се увеличат още повече туристите в трансграничния регион Крайова – Вършец.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.