Половината от парите за статуята на Диана са събрани

Театърът в Монтана прави благотворителен спектакъл за статуята на Диана 

Половината от сумата за възстановяване на статуята на Диана вече е събрана. Инициативата е на почетните граждани на Монтана.

Необходимите средства ще са около 28 хиляди лева, а до момента дарителската кампания  е събрала около 15 хиляди лева.

Професор Иван Гаврилов вече е дарил сумата от 5000 лева. Синът на Йордан Радичков – Димитър Радичков също се е включил с 1200 лева. Предприемачите Крум Христов и Иван Иванов ще участват със суми около 2000-3000 лева. Кметът на града Златко Живков също ще дари една от заплатите си за инициативата. Интерес и заявка за включване в инициативата е заявила и Нели Рангелова.

Едно от условията на инициаторите е, статуята на бъде поставена на място в центъра на града, което има видеонаблюдение. По този начин се надяват да бъде предпазена от посегателства и вандали.

Бронзовата фигура на Диана беше разположена до Ловния дом, но изчезна през 90-те години, най-вероятно продадена и претопена в пункт за цветни метали. Римската богиня на лова се счита за покровителка на Монтана и присъства на герба на града.

Следващата седмица ще бъде открита и дарителска сметка, където всеки желаещ ще може да преведе пари.

„Надявам се този път да не ангажирам бюджета на общината с изграждането и възстановяването на скулптурата. Въпреки че темата бе повдигната на общинска сесия, ние не сме предвидили средства за актуализация за изграждане на паметника“ каза Златко Живков.

По подобен начин, чрез граждански инициативи, са изградени паметниците на Левски и Йордан Радичков в областния град.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.