БСП представи в Монтана своята „Визия за България“ (ВИДЕО)

Българската социалистическа партия избра Монтана, за да представи за първи път своята „Визия за България“. Стратегическият документ предвижда промени в почти всички сфери на обществото – образование, здравеопазване, икономика, социални дейности и др.

„Визия за България“ е изработена по инициатива на БСП с помощта на много експерти и различни организации и той не е алтернатива на ГЕРБ, а алтернатива на системата, създадена в годините на прехода.

Документът вече започва да бъде преставян в регионите, за да се обсъди и допълнени, като всеки който се интересува може да даде своето мнение, становище и идеи. Първото представяне на „Визия за България“ на регионално ниво се състоя в Монтана.

Визия за България е процес, за да стане жив трябва да достигне до всички хора – не само да го представим, а да чуем и техните критики, предложения и допълнения, така че от поредният политически документ, това да стане една обща национална програма„, каза при представянето в Монтана заместник-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков.

В стратегията на Северозападна България се обръща особено внимание, като се разработват мерки на държавно ниво, законодателни промени, които да доведат до нова целенасочена държавна политика.

БСП представи в Монтана своята "Визия за България"

От икономическа гледна точка на дневен ред се слагат конкурентните предимства на всеки регион. „Местоположението на северозапада и природната среда създават блестящи условия за преработвателната промошленост, която да покачва добавената стойност на всеки продукт. В земеделието усвояването на нови култури и производства, които са били традиционни за този край, като зеленчукопроизводството, трябва да бъде приоритет. Анализа на конкурентните предимства показва, че това са отраслите, които биха дали най-ниска себестойност и устойчив растеж„, каза депутатът от Монтана на БСП Атанас Костадинов. Той допълни още, че парите от субсидиите в земеделието трябва да отиват при хората, а не при десетина едри земевладелци, които плащат минимални ренти.

При представянето на „Визия за България“ Крум Зарков допълни още, че на северозапада му е необходимо не само развитие, а догонващо развитие, спрямо останалата част на страната.  Едно от предложенията е да се създаде вътрешно-кохезионен фонд, чрез бюджета да се направи механизъм, с който да се стимулират такива изоставащи региони, както и данъчни облекчения за хора, които инвестират в сферите на конкурентните предимства.

В центъра на нашата визия за развитието на здравеопазването стои пациента. В 21-и век една голяма част от болниците в северозапада – Ловеч, Видин, Враца, са пред фалит, а това е недопустимо. Една от мерките за тези болници с държавно участие е, те да не са тъговски дружества и да не се позволява закриването на такива болнични заведения, които са важни за региона„, каза депутатът на БСП от област Монтана Илиян Тимчев.

БСП представи в Монтана своята "Визия за България"

Друго от предложенията в здравеопазването е да се намали ДДС-то върху лекарствата, както и безплатни такива за социално-значими заболявания като онкозаболяванията, хипертонията и диабета. Има идея, там където няма денонощни аптеки в областните градове – държавата да открие такива. В момента в 11 от 28 областни града няма денонощни аптеки, включително и в Монтана.

Бяха засегнати още темите за пенсионната реформа и образованието. Във видеото може да видите подробно някои от акцентите във „Визия за България“ представени в Монтана.

Целият проект „Визия за България“ може да прочетете оттук.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.