Преди зимата! Дървата за огрев в Монтана се намират трудно (ВИДЕО)

Започва приемането на документи за помощ за отопление през зимата

Дървата за огрев са все по-малко – от това се оплакват търговците в Монтана. Вече месеци наред хората чакат, за да могат да се снабдят с дърва за зимата, разказва Нова телевизия.

Само в един от пунктовете за доставка в Монтана са заявени около 300 кубика с дърва и търсенето продължава. Търговците обаче са с вързани ръце.

Едната причина е дъждовното лято, което не им позволява да влизат в горите и да секат. „Хората, които сега се записват им казвам поне 20-30 дни минимум…ако времето държи да може да се влиза в гората ще се изпълнят всички поръчки, които са записани.

Но има и друг проблем. Трудно вече търговците се добират до дървата, които да остават за българския пазар”, обяснява собственикът на фирма за доставка Пламен Владиславов. Той смята, че за хората остават по-малки количества, защото по-голямата част от добиваната дървесина се изнася за Румъния, Гърция и Италия.

За въглищата няма голямо търсене наблюдават търговците в Монтана. „Въглища има, цената е 350 лева за тон. Така свършиха миналата година, така и започна цената тази година. Няма намаление на цената, очаква се увеличение най-вероятно.

Специалистите съветват, хората да побързат да си набавят дърва през топлите месеци, защото цената им през есента ще тръгне нагоре.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.