Възстановка на Чипровското въстание за 330-та му годишнина

Възстановка на Чипровското въстание за 330-та му годишнина

330-та годишнина от Чипровското въстание и 50 години от обявяването на Чипровци за град ще отбележи в първата седмица на септември община Чипровци.

Честванията започват на 6 септември в 11:00 часа с благодарствен молебен и празник на Гушовския манастир. По-късно вечерта пред останките от католическата катедрала в града ще бъде отслужена и литургия от католически свещеници за загиналите във въстанието. Гости и доброволци от Хисаря ще представят и възстановка на сцени от Чипровското въстание.

На 7 септември от 19:00 часа празнична програма на възпитаници от ОУ „Петър Парчевич” – гр. Чипровци, клуб по спортни танци „ОГОСТА ДАНС” и ансамбъл за народни танци „Българче” от град Винга, Република Румъния ще създадат празнично настроение за гостите и жителите на общината.

Кулминацията на честванията ще бъде на 8 септември. От 11.00 ч. на тържествена сесия на Общинския съвет ще бъдат изнесени научни Доклади за ролята и мястото на Чипровското въстание в българската история. Със званието почетен гражданин ще бъдат удостоени заслужили личности с изключителен принос за издигане на авторитета и развитието на община Чипровци.

От 18:00 часа на градския площад Гвардейският представителен духов оркестър – София с демонстративни изпълнения ще открие концертната програма. В нея ще участва Държавен танцов ансамбъл „Пирин” – Благоевград. Тържествена вечерна проверка и заря по повод 330 години от Чипровското въстание ще започне в 20,00 ч. Тя ще бъде приета от Председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, която ще произнесе и слово по повод годишнината.

За всички дни на тържествата Община Чипровци е подготвила и фолклорна програма с участието на популярни народни певци: Володя Стоянов, Христо Косашки, Ива и Велислава Костадинови.

Чипровци е един от най-значимите градове в българската история. Със своята книжовна школа и първото светско училище открито през 1624 година, със своята непримиримост КЪМ робството, малкото китно градче се превръща в символ на свободния български дух. Въпреки че организаторите на въстанието са католици, в него взимат участие и много православни българи от близките села Железна, Копиловци и Клисура и от околностите.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.