Внимание! В региона бият тревога заради чумата по свинете

В България има регистрирано огнище на Африканска чума по свинете в село Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна.

Внимание! В региона бият тревога заради чумата по свинете

В обл. Монтана и в общ. Монтана до сега няма случаи на сигнали за повишена
заболеваемост на свине и съмнение за това заболяване.

От територията на обл. Монтана по програмата за надзор на чумата по свинете до сега са изпратени за изследване 18 бр. проби от отстреляни диви прасета. Резултатите са отрицателни.

От изключителна важност за да се ограничи разпространението на болестта в
страната е да се въведе контрол на движението на свине, контрол и
ограничения на клането на свине и търговията със свинско месо и сурови
продукти, които съдържат свинско месо.

За да се намалят загубите и да се минимизира риска от мащабно разпространение на болестта е добре да се препоръча на стопаните да предприемат клане на т.н. коледни прасета и тези за лични нужди-сега или възможно по-рано, да не се чакат празниците около Нова година.

Пътищата за разпространение на вируса са много. От Областната дирекция по контрол на храните алармират: „При всички случай, когато научите за повишена заболеваемост и смъртност при домашни или диви свине НЕЗАБАВНО уведомете лично или по телефона ветеринарен лекар, който познавате, друг служител на Дирекцията по храните-Монтана или на телефони – 096 300204 и 096 300205. Моля Ви да проявите отговорност, коректност и бързина при съмнение за АЧС. Всички ние сме отговорни за опазването на свинете в страната от това заболяване.“

Африканската чума по свинете е силно заразно заболяване, което засяга свинете от различни възрасти без значение от пола. От него не могат да бъдат заразени хора, но в резултат на наложителните забрани за движение на свине и търговия, икономическите последици за отраслите свиневъдство и месопреработката, могат да бъдат значителни.

Затова за предотвратяване на разпространението на вируса от засегнатите райони е необходимо собствениците на животни да спазват следните правила:

1. Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо.

2. Термичната преработка на месото унищожава вируса. Прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработи термично, заедно с костите, до пълно му приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).

3. От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат сурово-сушени месни продукти (луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и др.).

4. Вътрешните органи да се обработват термично до пълното им приготвяне (варене, пържене, печене), ако се хранят месоядни животни, да се варят до сваряване, ако се изхвърлят, да се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни.

5. Сланината трябва да премине термична обработка (варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас).

6. Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия, след термична преработка (готвени ястия, печено, пържено или варено и др.). Приготвените ястия не трябва да напускат дома. Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.), в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък. Да бъдат унищожавани чрез изгаряне в печка.

7. При дране на закланите свине, добитите кожи на животните също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или да се предават за унищожаване чрез изгаряне в екарисаж.

8. Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация (копита, четина, зурли и др.), на мястото където са заклани животните, да се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или да се предават за унищожаване чрез изгаряне в екарисаж.

ВНИМААНИЕ! Ако преди клане на свине за лична консумация стопаните забележат симптоми, като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите или по време на клане установят кръвоизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците НЕЗАБАВНО ДА УВЕДОМЯТ ВЕНЕРИНАРЕН ЛЕКАР И ДА ПРЕУСТАНОВЯТ ОБРАБОТКАТА НА ТРУПА.

Всички хора, които участват при клането, трябва да предприемат хигиенни мерки за щателно измиване и дезинфекция на ръцете, обувките, дрехите, престилките и др., за да не разнесат вируса до домовете си или да станат източник на инфекцията.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.