Караянчева: „Жителите на Чипровци да бъдат инициативни и предприемчиви и да не забравят, че всяка педя българска земя е христоматия по история“

Караянчева:

В Чипровци отбелязаха 330-ата годишнина от Чипровското въстание.

Годишнината от въстанието почете и Председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя прие строя и поздрави почетния караул от представителни гвардейски роти и ученически отряд.

На събитието присъстваха народния представител от ГЕРБ Ирена Димова, кмета на Чипровци Пламен Макавеев Петков, областния управител на Монтана Росен Белчев.

Цвета Караянчева призова жителите на Чипровци да бъдат инициативни и предприемчиви, да обичат своя роден край и да не забравят, че всяка педя българска земя е христоматия по история.

Караянчева: "Жителите на Чипровци да бъдат инициативни и предприем и да не забравят, че а обичат своя роден край и да не забравят, че всяка педя българска земя е христоматия по история"

По-рано през деня, Народните представители от ГЕРБ- Монтана Дилян Димитров и Ирена Димова присъстваха на празничната програма по повод 330 години от Чипровското въстание и 50 години Чипровци- град. Те взеха участие на Тържествена сесия на Общински съвет град Чипровци и удостояване с почетно звание граждани и общественици.

Проф. Лилия Илиева стана почетен гражданин на Чипровци. Поф. Илиева е открила в университетската библиотека в Модена „История на България” от Петър Богдан Бакшев, написана 100 години преди Паисий Хилендарски. Тя получи най-високото отличие на община Чипровци по повод 50 години от обявяването на населеното място за град. Франциск Драгинов също бе удостоен с почетния знак на община Чипровци. Той е вицепредседател на ансамбъл „Българче” в румънския град Винга и е със съществен принос за съхраняването на българския дух и чипровски корени в Румъния.

Караянчева: "Жителите на Чипровци да бъдат инициативни и предприем и да не забравят, че а обичат своя роден край и да не забравят, че всяка педя българска земя е христоматия по история"

На церемонията депутатът Ирена Димова сподели с гостите: “Чипровци е един от най-значимите градове в българската история. Със своята книжовна школа и първото светско училище открито през 1624 година, със своята непримиримост към робството, малкото китно градче се превръща във символ на свободния български дух. Чипровското въстание е най-мащабната проява на революционните борби през ранното Българското възраждане. То е най-висш израз на българския дух, желание и воля за свобода и независимост.“

Дилян Димитров също поздрави всички присъстващи и заяви : “Освен 330 годишнина от въстанието, Чипровци отбелязва и 50-тата си годишнина, откакто е обявен за град в съвременната история на България. Горд съм, че съм част от този прекрасен край и желая на всички здраве, късмет и благополучие.”

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.