Земеделците в региона с големи задължения към държавата

Над 1 млн. лв. доход от субсидии не са декларирани пред НАП Монтана

Земеделците в региона с големи задължения към държавата

367 регистрирани земеделски стопани са получили субсидии в общ размер 1 303 000 лв. през 2017 г., не са подали данъчни декларации и не са платили данъци и осигуровки върху тях. Това стана ясно след като НАП получи данни от Държавен фонд „Земеделие“ за изплатените през миналата година субсидии.

Най-голям брой отклонения в областта са засечени в Монтана, Чипровци и Берковица. В тази връзка днес НАП Монтана проведе среща с представители на общините от областта. Има и значителен брой земеделци, които са подали данъчни декларации, но в тях са посочили по-малък доход от получения.

НАП започна информационна кампания към всички земеделски стопани, които са допуснали неточности в данъчните си документи. Според закона те имат право да подадат коригираща декларация за доходите до 1 октомври т. г. Освен с писма по електронната поща, лицата ще бъдат уведомени и по телефона. Консултация по въпроса може да се получи и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.

Заедно с уведомленията за корекции земеделците ще получат и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета.

НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане. В момента приходната администрация изпълнява програма за подобряване данъчната дисциплина на земеделските стопани.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.