Трапезарията за диетично хранене в Монтана светна след ремонт

Трапезарията за диетично хранене в Монтана светна след ремонт

„Един народ се познава по това как се грижи за своите бащи и майки, изпаднали в трудност в тези години. И Слава Богу има все още останали люде на тази земя, които със своите дела доказват, че не им е чуждо да помагат, с каквото могат на онези, които са в беда.”

С тези думи отец Николай от храм Свети, Свети Кирил и Методий в Монтана се обърна към събралите се възрастни хора за откриването на обновената трапезария за диетично хранене в града.

Трапезарията за диетично хранене в Монтана светна след ремонт

Празникът започна с водосвет отслужен от него, в служение с отец Славейко. Днес се отбелязват и 25 години, откакто трапезарията става една от общинските социални услуги, заяви директорът на Домашния социален патронаж Димитрина Колова.

Гости на тържеството бяха кметът на Монтана Златко Живков, председателят на Общинския съвет Иво Иванов, заместник кметовете Тихомир Антонов и Диман Георгиев, директори на социални институции, журналисти.

„През 1999 година, когато станах кмет в града имаше само 2 социални услуги, заяви Златко Живков. Сега са 21, уточни той. Само в домашния патронаж, в чиито дейности влиза и трапезарията за диетично хранене, се обслужват 1303 души.

Вътрешният и външният ремонт на трапезарията е на стойност 12 хиляди лева, средства от бюджета на община Монтана.

В трапезарията за диетично хранене менюто се уточнява всеки ден за следващия ден. Възрастните хора могат избират от 6 ястия – 1 супа, 3 вида основни и 2 вида десерт. Най-скъпото от тях е 77 стотинки.

91-годишният Георги Вълков, който се храни в диетичната трапезария от 27 години, още преди тя да стане общинска, подчерта колко е важно да има такова място в града и призова всички да пазят обновеното помещение.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.