Астрономическата есен настъпи! От утре жълт код

Още с настъпването си тя ще донесе по-хладен въздух

Астрономическата есен настъпи! От утре жълт код

Рано тази сутрин, точно в 4.54 часа, настъпи есенното равноденствие и започна астрономическата есен. Още с настъпването си тя ще донесе по-хладен въздух.

Утре за област Монтана е обявен жълт код за опасно силен вятър. Според синоптиците преди обяд ще е предимно слънчево. Ще продължи да духа югозападен вятър и повишението на температурите ще продължи, повече в Източна България и в Предбалкана.

Около и след обяд вятърът ще се ориентира от северозапад, първо в Северозападна България, ще се усилва и с него ще започне да нахлува по-студен въздух.

Очакванията са за пориви със скорост до около 90 км/ч. До вечерта и в Източна България вятър ще се ориентира от северозапад. По самото преминаване на бърз студен атмосферен фронт облачността ще се увеличи и на места от запад на изток ще превали и прегърми.

Към 15 часа температурите ще бъдат в широк интервал от 18°-20° в северозападните райони до 32°-34° на места в източната половина от страната.

Истинското захлаждане обаче се очаква веднага след трите почивни дни.

До средата на предстоящата нова седмица дневните температури ще паднат до 13 градуса. Студената вълна ще премине от запад на изток и от вторник се очакват валежи. Спадането на температурите и силният вятър ще създадат условия за снеговалежи в най-високите части на Рила и Стара планина.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически тя започва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното). В метеорологията се използва различна конвенция – есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо и март, април и май в Южното.

Есента, както и останалите сезони, се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.