Спешно ще ремонтират язовир „Огоста“

Язовир Огоста все още не е опасен за населението, но има нужда от ремонт, каза депутата от БСП за България Ирена Анастасова.

Спешен ремонт ще бъде направен на язовир „Огоста“ край Монтана. Това реши правителството в сряда, след като добави водоема към списъка с обекти, на които трябва да се извърши основен ремонт или реконструкция.

Сред проблемите на язовир „Огоста” е покритият с камъни воден откос, където на места са компрометирани. Също така един от сондажите, който служи за задържане на вода, не работи според изискванията. Не е завършено и докрай строителството на коритото на канала, който отвежда водите към река Огоста.

Язовир „Огоста” е с обем над 500 млн. кубични метра вода, но от години нивото се поддържа на около 60%.

През тази пролет Окръжната прокуратура в Монтана е внесе предложение до земеделското министерство, стопанисващо язовира, да се предприемат мерки за спешен ремонт след получени сигнали за опасното му състояние. Препоръки за ремонт дава и експертна комисия през 2014 г., но нито една от тях не е изпълнена до проверката на прокуратурата, стана ясно тогава.

С включването на язовира край Монтана се създават условия да се предприемат необходимите мерки за осигуряване на изправното техническо състояние на язовирната стена и съоръженията към него и за тяхната безопасна експлоатация.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.