Кмет и свещеник пяха народни песни за 90-годишнина на читалище

Хората от село Славотин днес празнуват 90-годишнината на своето читалище „Просвета – 1928”. Богата е неговата история за всичките тези години. Учредяват го 32 -ма души ентусиасти, и както в повечето села, в началото литературните четения, беседи и театрални представления се организират в училището.

Първият председател на читалището е Камен Цолов Гърков – учител. Първият библиотекар е неговият колега Иван Макавеев Иванов. През 1929 година селската библиотека има 215 тома книги, сега те са 7 600. Днешната сграда на читалището е открита през 1961 година, след четиригодишно строителство. За да реализират грандиозната за времето си мечта славотинчани излели с доброволен труд 120 хиляди тухли.

Кмет и свещеник пяха народни песни за 90-годишнина на читалище

Най-големият ремонт на сградата оттогава е направен през тази година. 70 хиляди лева са отделени от бюджета на община Монтана, за да могат хората да посрещнат рождения ден на читалището си както подобава. Кметът на Монтана Златко Живков пожела на всички да пазят спомена за достойните си предци, да се грижат за този своя културен дом и още дълги години се събират в него.

„Амбициозната програма на общинската управа в 23-те села ще продължи и през следващата година”, заяви Живков и припомни, че само в този строителен сезон са инвестирани половин милион лева за ремонт на читалища, кметства и черкви.

Кметът на Славотин и председател на читалището Личко Цолов награди дългогодишни самодейци.

Другото важно събитие от празника бе откриването на паметна плоча на писателя Емил Коларов пред входа на читалището. От днес библиотеката в Славотин ще носи неговото име. До помещението, в което се намира тя бяха показани публикации и снимки от живота и творчеството му.

Кмет и свещеник пяха народни песни за 90-годишнина на читалище

Емил Коларов е псевдоним на Емил Дончев Станчев, роден на 2 ноември, 1906 година в село Славотин. Той е едно от петте деца в учителското семейството на Дончо и Донка Станчеви. Писателят дебютира с драматични романи през 30 години. На 24 години става носител на наградата на Министерството на просвещението за романа „Великата жажда”. Две други негови творби го утвърждават като талантлив автор. Това са романите „Нова летопис” и „Чинарите зашумяха”

Неговите деца Любомир Коралов и Емилия Коларова- Стоева са дарители на читалището в Славотин. Заедно със своите деца те бяха сред официалните гости на днешния празник.

Четири часова програма бяха наредили домакините за отбелязването на значимия ден. На обновената сцена концерт изнесоха самодейни фолклорни групи от Монтана, Славотин, Стубел, Липен, Студено буче, Д-р Йосифово и Гаганица.

Кмет и свещеник пяха народни песни за 90-годишнина на читалище

В народна носия пред гостите застана отец Славейко. За хората от Славотин той е добре познат певец не само на черковни песнопения. Свещеникът е активен самодеец от 1994 година. Освен меден глас, отчето е наследил и умението на дядо си да свири на дудук .

Многолюдната публика бе изненадана и от кмета Живков, който изпя „Пирине, запей” в съпровод на фолклорната група от Гаганица.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.