Показват в изложба учебници и учебни пособия от 19 век

Нова временна изложба в Регионален исторически музей - Монтана по случай Деня на народните будители

Показват в изложба учебници и учебни пособия от 19 век

От 29 октомври до края на месец ноември, в Експозиционната зала на Регионален исторически музей – Монтана, на ул. „Граф Игнатиев“ 3, може да бъде разгледана временната изложба „Учебници и учебни пособия – от края на XIX век до днес“.

Изложбата е подредена в чест на 1 ноември – Деня на народните будители.

Експонирани са учебници и учебни пособия по български език, литература, математика, история. Една от основните цели на музейните специалисти е да покажат разнообразие от формати и полиграфическо оформление.

Сред по-интересните издания са христоматия по литература за IV клас, предназначена за използване в местата за лишаване от свобода; учебник по история, за IX и X клас, по който се учи две учебни години; почти джобни издания на учебници по математика от началото на ХХ век и други.

Подредени са също последни издания на учебници и учебни пособия по „История и цивилизации“ за V клас, (включително електронно четими варианти на таблет) от различни авторски колективи, по които в момента се преподава в българското училище.

Посетителите на временната изложба могат да видят и свидетелства за завършване на различни училищни степени, да си припомнят текста на химна на народните будители и накрая да си тръгнат с късметче – „мъдра мисъл“, напомняща за ползата от придобитите знания или просто „честитка“ за хубавия празник, който е отбелязан за пръв път през 1922 г.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.