Областна администрация – Монтана с пет изложби за спасяването на евреите от Холокоста (СНИМКИ)

Областна администрация - Монтана с пет изложби за спасяването на евреите от Холокоста

В периода 25-и септември – 1-и ноември 2018 г. Областна администрация организира инициативи за отбелязване на приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста. Поредицата от културно-информационни събития бяха реализирани с партньорството на пет читалища от област Монтана.

Комуникационните инициативи се състояха в представянето на документалната изложба на Държавна агенция „Архиви“ – “Труден избор с голямо значение: СЪДБАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 1943“.

Освен това бяха провеждани тематични беседи с участието на читалищни дейци и граждани във връзка с отбелязване на приноса на Република България в спасяването на евреите от холокоста, включително и 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война.

Областна администрация - Монтана с пет изложби за спасяването на евреите от Холокоста

Серията културно-информационни събития се проведоха в следните читалища:

На 29-и септември в НЧ „Св. Климент Охридски-1928 г.“ – село Копиловци
На 14-и октомври в НЧ „Христо Ботев – 1926“ – село Кобиляк
На 23-и октомври в НЧ „Постоянство – 1856“ в град Лом
На 31-и октомври в НЧ „Алекси Белемлиев-1926“ – село Якимово
На 1-и ноември в НЧ „Просвета – 1928“ – село Каменна Рикса

В допълнение от страна на читалищните настоятелства беше подготвена информация относно историческите събития, свързани със спасяването на евреите в населените места на територията на област Монтана.

Организираните от Областна администрация – Монтана изложби предизвикаха голям обществен интерес и отзвук на местата, където бяха показани и събудиха интереса по темата, което беше основната цел на мероприятията.

Събитията се проведоха в рамките на Работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.