Пожарникари от България и Сърбия се учиха заедно са гасят горски пожари

Награждават пожарникари от областта по случай професионалния им празник

Тренировката, която е част от проект за повишаване капацитета за управление на риска при големи горски пожари в трансграничния регион, се проведе на полигоните в монтанското село Трифоново.

Пожарникари от България и Сърбия се учиха заедно са гасят горски пожари

Над 20 огнеборци от РДПБЗН-Монтана и техни колеги от Пирот участваха в съвместно пожаро-тактическо учение за гасене на горски пожари в трансграничния регион.

Тренировъчните действия бяха част от заключителния етап по европейски проект „Повишаване капацитета за управление на риска при големи горски пожари в трансграничния регион – координация, обучение, наблюдение, иновативни методи и технологии” на Програмата ИНТЕРРЕГ-ИПП България – Сърбия 2014-2020 г. за трансгранично сътрудничество. Проектът се финансира от Европейския съюз със средства по Инструмента за предприсъединителна помощ. Учението се проведе на специално изградения по проекта тренировъчен център, разположен в землището на село Трифоново, община Монтана. На неговата територия са изградени шест различни полигона.

Пожарникари от България и Сърбия се учиха заедно са гасят горски пожари

Партньори по проекта са Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и Сектора за извънредни ситуации при МВР на Сърбия. Заложените цели са свързани с повишаване капацитета за реакция в трансграничния регион на пожарните и спасителни служби в случай на горски и полски пожари и подобряване на съвместното им управление.

Внимание е обърнато и на повишаване информираността на населението за причините за възникване на подобни пожари, както и на съответните превантивни мерки. В рамките на изпълнените дейности бяха доставени специализирани автомобили за гасене на горски пожари и система за въздушно наблюдение. При реализиране на проекта бяха създадени и Съвместни оперативни процедури между българските и сръбските пожарни служби, за общи действия при възникване на горски пожари в пограничните райони.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.