Световноизвестен тенор и полско сопрано ще пеят в Монтана

Световно известен тенор и полско сопрано ще пеят в Монтана

Монтана ще отбележи 127-та годишнина от обявяването на градския си статут с концерт на световнопризнатия тенор Калуди Калудов.

Тенорът  заедно със сопраното Анна Дитри-Калудов ще представят на сцената на Драматичен театър „Драгомир Асенов” любими оперни арии и дуети, популярни италиански канцонети  и  филмови  мелодии  под акомпанимента на  салонния оркестър „Модерато“ с диригент  Орлин  Бебенов  (Полша). Концертът ще започне в 18:30 ч. на 30 ноември (петък). Той е подарък от Община Монтана за ценителите на красивата музика. Те могат да получат безплатни покани със запазено място от касата на театъра.

С концерта „Бъди моята любов” Калуди Калудов празнува и своя 40-годишен сценичен юбилей. В началото на кариерата си той е солист на Националната опера – София, където пее в 12 сезона. Активната му международна кариера започва през 1983 година с “Реквием” на Верди в Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер. Тенорът е пял в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия. Той има в репертоара си над 60 тенорови партии от опери на Верди, Доницети, Росини, Белини, Бизе, Леонкавало, Маскани, Бородин. Внушителен е и концертният му репертоар. Благодарение на записи за Балкантон, NAXOS, Sony Classic, Decca, Българско национално радио, Радио Катовице, радио RAI, Музикална къща “Гега ню”, видеозапис на RAI на операта “Атила” на Верди в Миланската скала, изпълненията му са достъпни за публиката в цял свят. В последните години паралелно с изпълнителската си дейност Калуди Калудов активно се занимава и с вокална педагогика. Преподава в Музикалната академия на Катовице – Полша, във Вокалния департамент на Нов български университет – София, прави майсторски класове в България, Румъния, Бразилия, Полша, Финландия.

Съпругата му Анна Дитри-Калудов е полска оперна певица – сопран. Най-значимите й изяви са концертът по време на аудиенция при папа Йоан Павел II във Ватикана (2004), цикъл от концерти по случай 250 години от рождението на Моцарт (Полша, 2006), концерти в Букурещ, Виена, както и в България с Шуменската, Плевенската и Видинската филхармонии. Репертоарът й включва ролите на Тоска от едноименната опера, Мими от „Бохеми” и Лиу от „Турандот” на Пучини, Елизабет от „Дон Карлос” и Леонора от „Трубадур” на Верди, Микаела от „Кармен” на Бизе, Графиня от „Сватбата на Фигаро” и Донна Елвира от „Дон Жуан” на Моцарт  и др. Анна Дитри-Калудов пее на оперните сцени  в Полша, Австрия, Германия, Чехия, Румъния, Италия, Бразилия и в България.

Орлин Бебенов е инструменталист, диригент на Салония оркестър „Moderato, оркестратор, композитор и  оперен певец. От 1988 г. той живее в Полша, където завършва оперно пеене, хорово дирижиране в Музикалната акдемия „Феликс Нововиейски“ в гр. Бидгошч и защитава докторска дисертация по дирижиране и оркестрация. Д-р Бебенов се занимава и с педагогическа дейност, провежда майсторски курсове за камерни и хорови състави и духови оркестри. Той е сред победителите в Националния конкурс за нови творби за духов оркестър, организиран от Община Монтана в рамките на Дико-Илиевите празници.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.