„Турски поток“ ще минава през село Расово

Сърбия, Унгария и Словакия също са част от трасето на газопровода

„Газпром“ е взел решение за маршрута на втората тръба от „Турски поток“ и той ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това пише в днешния си брой руското издание Комерсант. Алтернативата беше втората тръба да минава през Гърция към Италия.

В понеделник в Истанбул Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган присъстваха на церемония за края на изграждането на морската част от „Турски поток“. Тогава обаче не беше ясно накъде ще продължи втората тръба.

„Газпром“ възнамерява да започне доставките през „Турски поток“ за България и Сърбия в началото на 2020 г., а в Унгария през 2022 г., което ще позволи още от 2022 г. да се откаже от транзита през Украйна. По същество, това е маршрутът на „Южен поток“.

За доставките на тези обеми от Турция през България ще бъде използвана част от съществуващата инфраструктура в реверсен режим. Около компресорната станция „Провадия“ в североизточна България ще бъде построена станция „Нова Провадия“ и от нея ще бъде изграден нов газопровод с дължина 474 км и налягане 7,5 Мпа, което ще се поддържа от още една компресорна станция „Расово“ край границата със Сърбия. Газопроводът ще пресича границата в района на град Зайчар. Цената на разширяването на системата ще бъде 1,63 милиарда долара, пише „Комерсант“.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.

ИЗТОЧНИКНова телевизия