Как да се предпазим от телефонни измами

Как да се предпазим от телефонни измами

Полицаи от Монтана разясниха на пенсионери от пенсионерски клуб „Надежда“ как да се предпазят от телефонни измами.

Полицейски инспектор Тихомир Ячков и мл. полицейски инспектор Светлин Страшимиров от РУ Монтана обясниха, че най-често измамниците звънят на стационарните телефони, чийто сигнал не може да бъде прекъснат от насрещната страна, в случая потърпевшите.

Как да се предпазим от телефонни измами

Така възрастните хора получат „новината” за ПТП с техен роднина или друго драматично събитие с участието на близък или биват излъгани, че помагат на полицията за залавяне на измамници.

Под ефекта на получената емоция жертвите набират номера на близкия си, но всъщност отсреща отново се обажда телефонен измамник и така възрастните хора попадат в омагьосан кръг.

При подобни обаждания полицаите посъветваха пенсионерите да се обадят от мобилния си телефон на тел. 112 или на свой роднина. Като добър пример за реакция бе посочен истински случай с пенсионерка в Монтана, която при подобно позвъняване на домашния телефон успяла да използва мобилния си и не попаднала в измамната схема.

Присъстващите получиха от полицаите брошури на ОДМВР Монтана със съвети за предпазване от телефонни измамници. Много от възрастните споделиха опита си от получени подобни обаждания по телефона.

Полицаите предупредиха пенсионерите и за друга популярна измама, при която най-често стават жертва възрастните хора от областния град – майстори на покриви.

При тези измами договорката за ремонт на покрива е устна, майсторите взимат предварително уговорената сума, но не довършват ремонта. Дори и да бъдат заловени извършителите, парични суми не могат да бъдат възстановени на потърпевшите.

Като ефективен начин за предпазване от извършителите на домови кражби, униформените посъветваха възрастните да поставят предпазна верига на вратата си и по никакъв начин да не осигуряват достъп на крадците до дома си.

Искането на чаша вода, разваляне на парична сума или друга къщна работа са често използвани предлози от крадците, за да влязат в жилището и да откраднат спестяванията на собствениците.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.