Увеличават се болните от остри респираторни заболявания в Монтанско

Увеличават се болните от остри респираторни заболявания в Монтанско

За последната седмица са регистрирани 30 болни от остри респираторни заболявания, сочат данните на здравната инспекция в Монтана.

Това обаче е двойно повече от предходната седмица, когато са били 16 заболелите. Въпреки това, областта е далеч от обявяване на грипна епидемия.

Нивото на интензивност на епидемиологичния процес на грип и остри респираторни заболявания е ниско, като общата заболеваемост е 75,76 на 10 000 души. През последната седмица сред наблюдаваните са общо 3960 лица от всички възрастови групи.

Най-висока е заболеваемостта от 0 до 4 години, следвана от възрастовата група 15 -29 години.

През следващите няколко седмици броят на болните постепенно ще се увеличава. Очакванията на здравните власти е през януари и началото на февруари да настъпи и пик на грипните заболявания.

Характерно за грипа е внезапно втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни. Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Честото миене на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности.

Най-честите усложнения при грипа са остри вирусни бронхопневмонии, трудни за диагностика и за лечение, както и синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания.

Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм към настоящия момент активността на сезонния грипен вирус в Европейския регион на Световната здравна организация е ниска. Грипни вируси се изолират спорадично от лица с респираторни заболявания, потърсили медицинска помощ, като и двата типа грипни вируси А и В се откриват почти по равно. Типично за този период на грипния сезон, заболяемостта и смъртността от грип са ниски.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.