Хора с увреждания направиха коледен базар (СНИМКИ)

Хора с увреждания направиха коледен базар

Три месеца и половина младежи изработват коледни подаръци, за да направят коледна благотворителна разпродажба. Днес дневният дом за деца и младежи с увреждания в Монтана се напълни с родители и гости, дошли на събитието.

Хора с увреждания направиха коледен базар

Изложбата на сътворената в часовете по трудотерапия празнична украса се организира за 13 поредна година. „Това показва, че се справяме добре, сигурна Калинка Миронова – директор на дома.

За петнадесет минути повечето от изделията бяха изкупени.

„Усилията на тези хора си заслужават. Всяка година сувенирите стават все по-хубави. Това е събитие за Монтана. Радвам се, че го има и се надявам да продължи и в бъдеще, заяви зам. кметът на община Монтана Тихомир Антонов.

Хора с увреждания направиха коледен базар

В дома работят два дневни центъра за деца и за младежи. В работилницата за коледни подаръци работят пълнолетните жени и мъже.

Всеки ден двата центъра се посещават от 54 деца и млади хора. За тях се грижат 18 души специализиран, обслужващ и ръководен персонал.

За момента приемът в дома е прекратен, капацитета му е надхвърлен с няколко души. Има необходимост от увеличаване на персонала. Заплатите в сферата на социалните услуги са от най-ниските и хората трудно се задържат.

Психолозите предпочитат да работят в училищата, където са по-кратко работно време получават по-добро възнаграждение, уточнява Миронова. Тя не гледа оптимистично на новите закони за хората с увреждания и за личната помощ.

Според нея те няма да осигурят достоен живот за майките и техните деца, нито ще подобрят значително социалните услуги.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.