Продължават програмата за лични асистенти в Монтана

Вицепремиер Николова и министър Петков посетиха социални центрове в Монтана

Продължават програмата за лични асистенти в Монтана

Програмата, чрез която се осигуряват лични асистенти ще продължи и през следващите девет месеца, заяви кметът на Монтана Златко Живков след посещението на вицепремиера Марияна Николова и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков в града.

Продължават програмата за лични асистенти в Монтана

Днес те, придружавани от кмета и областният управител Росен Белчев, посетиха дневния център за пълнолетни лица с увреждания и два центъра за настаняване от семеен тип. Срещнаха се с децата и младежите в тях и им подариха три лаптопа и кошници с коледни лакомства.

„Има предложение от община Монтана за увеличаване капацитета за прием в центъра за обществена подкрепа и в дневния дом за пълнолетни лица с увреждания, заяви министър Петков. Искаме да се уверим на място какво е положението и да преценим какво можем да направим.”

Продължават програмата за лични асистенти в Монтана

В дневния дом и центъра за обществена подкрепа се предлагат четири от общо 21 социални услуги, които извършва община Монтана.

Всеки ден дневния дом се посещава от 54 деца и млади хора. За тях се грижат 18 души специализиран, обслужващ и ръководен персонал. За момента приемът в дома е прекратен, капацитета му е надхвърлен с няколко души.

През последните десет години експертите в центъра за обществена подкрепа са работили по 1321 случая, свързани с изоставяне, насилие, отпадане от училище, придобиване на родителски умения.

Подпомогнати са 2527 деца и техните родители. Проведени са обучения на над 500 кандидат-осиновители и кандидат-приемни родители.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.