Как да се предпазим от телефонни измами

Хората в нужда от областта могат да заявяват доставки по домовете на горещи телефони

Заради зачестилите отново телефонни измами в областта МВР-Монтана отново разпространи основни съвети как да ги разпознаете и избегнете.

Независимо, че в много случаи униформени се намесват и предотвратяват телефонни измами, има хора, които се поддават на сценариите на измамниците и се лишават от спестяванията и ценностите си. Затова МВР отново призовава под никакъв предлог гражданите да не се предоставят пари или ценности на непознати, след обаждане по телефона.

Най-често използваната от измамниците схема е – „Оказване на помощ на полицията“. При всички положения, не се поддавайте на този сценарий, защото полицията никога не търси по телефона съдействие от гражданите и няма практика да им иска пари за целите на своите операции. При получаване на подобни обаждания е важно разговорът да бъде прекъснат и своевременно подаден сигнал на тел. 112, по възможност от друг апарат, а не този, от който е получено обаждането от измамниците.

Измамниците използват и други сценарии, но при всички тях общото е едно – телефонно обаждане от непознат и искане на пари.

Разпознай измамата:

  • АКО ПОЛУЧИШ ОБАЖДАНЕ ПО ТЕЛЕФОНА, ПРИДРУЖЕНО СЪС ЗАПЛАХИ
  • АКО ПОСЛЕДВА ТЕЛЕФОННО ОБАЖДАНЕ ОТ ПОЛИЦАЙ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ
  • ТОВА Е ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА.
  • НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙ!
  • НЕ СПОДЕЛЯЙ ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ!
  • НЕ ПРЕДОСТАВЯЙ ПАРИ!

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.