Мъжко ледено хоро се изви във Вършец (СНИМКИ)

Мъжко ледено хоро се изви във Вършец
Вършец

За четвърта поредна година в курортния град Вършец извиха уникалното „мъжко хоро“ във водите на река Ботуня.

Станалият вече традиционен за Вършец ритуал по спасяване на Светия кръст и Велик богоявленски водосвет, отслужен от свещеноиконом Петко Балджиев, бяха организирани от Община Вършец и църковното настоятелство на храм „Свети Георги “ при „Банския вир” в близост до Минералната чешма.

Мъжко ледено хоро се изви във Вършец

Кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, по чиято инициатива този ритуал бе възроден преди няколко години, откри празника и пожела на именниците и на всички жители и гости на общината здраве, успехи и късмет.

Мъжко ледено хоро се изви във Вършец

 

В атрактивното мъжко хоро участваха самодейна група „Йордановден” с ръководител Денислав Петров от Монтана, чиито членове са от различни краища на България, техни приятели, както и местни момчета от Вършец.

Мъжко ледено хоро се изви във Вършец

 

Късметът се усмихна на 18-годишния Георги Замфиров от Вършец, който извади дървения кръст от ледените води. Той получи парична награда от 100 лева, връчена му от кмета Иван Лазаров и кръста.

Йордановден или Богоявление е един от най-големите християнски празници в българския народен календар. На този ден Св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син във водите на река Йордан.

Българинът вярва, че в нощта срещу празника небето се отваря и Господ изпълнява желанията. Светото кръщение пък е едно от седемте тайнства на вярата, при което човек се очиства от греховете.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.