Европейските избори ще бъдат на 26 май (ВИДЕО)

Следващите избори за Европейски парламент ще се проведат между 23-26 май 2019 г., като право на глас има повече от 500 милиона европейци по целия свят. 
Снимка: europarl.eu

Следващите избори за Европейски парламент ще се проведат между 23-26 май 2019 г., като право на глас има повече от 500 милиона европейци по целия свят.

Ако се случи Брекзитът на Обединеното кралство на ЕС през март 2019 г., Евросъюзът ще загуби държава членка за първи път в историята си, а депутатите в европарламента ще намалеят от 751 на 705.

В България изборите ще са на 26 май, като страната има право на общо 17 евродепутати, а бройката се запазва в сравнение с евроизборите през 2014 г.

Последното проучване Евробарометър, потвърждава постепенно нарастващата подкрепа на гражданите за Европейския съюз. Проведено проучване през септември 2018 г. сред 27 000 души в 28-те държави членки, то показва, че:

  • 62% от гражданите вярват, че членството на тяхната страна в ЕС е нещо добро, повече от две трети (68%) от анкетираните са убедени, че страната им е извлякла ползи от членството си в ЕС. Това е най-високият резултат, измерен от 1983 г. насам.
  • 66% от европейските граждани биха гласували страната им да остане членка на ЕС (мнозинство във всички държави членки), само 17% биха обмислили дали да напуснат, а 17% нe са решили.
  • 41% от анкетираните вече знаят датата на следващите европейски избори, като 51% се интересуват от тях.

Попитани за конкретни пораждащи безпокойство въпроси, приоритетите на гражданските кампании са се променили през изминалите 6 месеца. Имиграцията е в основата на дневния ред (50%) през септември, следвана от икономиката (47%) и борбата с младежката безработица (47%), докато борбата с тероризма е на четвърто място с 44%.

Наскоро бе пусната платформата https://www.thistimeimvoting.bg/ на 24 езика. Тя подкрепя десетки хиляди доброволци във всички държави членки, които са се записали и са се ангажирали да убеждават и другите да гласуват на европейските избори на 23-26 май 2019 г.

На интерактивният многоезичен уебсайт „Какво прави Европа за мен“ създаден от Службата на ЕП за парламентарни изследвания, може да се запознаете с примери от положителното въздействие на ЕС в живота на хората. Потребителите могат лесно да намерят специфична информация за това какво прави Европа за техния регион. Какво е направено в област Монтана можете да видите на този линк.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.